VisKringloop: terug naar de overvloed

Vorige week schreef ik een stukje over de oorspronkelijke rijkdom aan vis in onze delta, en hoe die al 7000 jaar geleden werd geoogst. Willen we dat weer, dan moeten we weer plekken maken voor onze trekvissen waar ze kunnen paaien en opgroeien.

Dat kan op allerlei manieren. Het onderstaande project uit de Wieringermeer is de ‘viskringloop ” genoemd.

Wieringermeer VisKringloop ontwerp HOSPER in samenwerking met kunstenaar Pé Okx en ecoloog Cor ten Haaf in opdracht van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dit project ligt in de Wieringermeer en is een paai- en opgroei plaats voor vis zoals de glasaal (paling) en de driedoornige stekelbaars. Vissen hebben voor voortplanting en opgroeien namelijk voldoende voedsel en schuilplekken nodig en dat wordt op deze ondiepe plek met zoet water geboden.
Met deze nieuwe VisKringloop krijgt vis dus meer de ruimte om zich voort te planten.

De viskringloop verbindt het Amstelmeerkanaal (en daarmee het IJsselmeer en de Waddenzee) en de Wieringermeer met het Robbenoordbos. Daardoor wordt ook gelijk de waterkwaliteit verbeterd.

Tenslotte is het een kunstwerk waar mensen graag naar komen kijken. Dat helpt om mensen bewust te maken van de mogelijkheden van onze delta, en hoe we daar mee aan de slag kunnen gaan.

Het heeft al de Dutch Design Award 2022 designprijs gewonnen, en nu is dit project genomineerd voor de ArieKepplerprijs2022 Je kunt stemmen op:
https://www.mooinoord-holland.nl/mooinoord-holland-inzendingen/wieringermeer-viskringloop-wieringermeer/