Op bezoek bij Hilde

Even terug waren we in het Huis van Hilde. Dit is een museum over de archeologie van de geschiedenis van Noord Holland. Er waren twee dingen die indruk op me hebben gemaakt.

https://www.huisvanhilde.nl/wp-content/uploads/2015/05/65A0607-scaled-e1581949932415-1030×515.jpg

Het eerste waar ik van onder de indruk was was een interactief scherm waarop je kon zien hoe dynamisch het landschap hier altijd is geweest. Hoe water wind zand en klei hier telkens andere landschappen creëerden. Doordat je kon zien wanneer het landschap er waar hoe uit zag kreeg je gelijk goede context bij de vondsten. Duinen zijn nu eenmaal anders dan kwelders, en daar wordt dan ook anders geleefd!

De tweede was de vaste tentoontstelling met poppen, die waren gemaakt naar aanleiding van de vondsten van menselijke resten uit diverse periodes. Het uiterlijk was zo goed mogelijk gereconstrueerd op basis van het skelet. Daarnaast was iedere pop voorzien van de kleding die ze hoogstwaarschijnlijk hebben gedragen en allerlei voorwerpen die bij ze zijn gevonden, of die hoorden bij hun leefwijze en tijdvak.
Vooral de poppen die mensen uit de steentijd weergaven vond ik prachtig. Eigenlijk laat het zien hoe inventief mensen altijd al zijn geweest, en hoe geavanceerd hun techniek vaak was: heel precies aangepast aan wat het landschap vroeg en bood om er goed te kunnen leven.

Om daar meer over te weten te komen ben ik ondertussen begonnen de archeologische collectie van het museum te bestuderen.Die is namelijk digitaal ontsloten en openbaar toegankelijk! Je vindt hem op https://collectie.huisvanhilde.nl/