Maak kennis met de oudste boot ter wereld

De oudste boot ter wereld is gevonden in Nederland. Het is een kleine simpele kano, die waarschijnlijk zo ń 10.000 jaar oud is.

De kano van Pesse in het Drents museum, https://drentsmuseum.nl/nl/topstukken-uitgelicht/kano-van-pesse

En waar je inderdaad prima mee kunt varen. Dat laatste is uitgeprobeerd met een replica. Al was hij wel een beetje klein ; )

De kano werd gevonden bij Pesse, tijdens werkzaamheden aan de A28. vlak bij ons laatste hoogveengebied, het Dwingelderveld. Dat laatste is natuurlijk geen toeval. Niet alleen zullen mensen juist in veengebieden veel kano ’s hebben gebruikt, veen is ook ideaal om materialen als hout te conserveren.

Ikzelf vind deze kano een geweldige vondst. Omdat vrijwel al ons veen is afgegraven en verbrand zijn we het meeste van onze geschiedenis uit de periode dat we erin leefden kwijt. Maar dit is er nog.

Wat zal voor de mensen in de moerassen een kano betekend hebben? Alles denk ik.

Boten maken het mogelijk om vracht (eten, kleding) mee te nemen zonder dat het je echt belast. Eten kan worden gedroogd en meegenomen. Het leven wordt ineens zoveel gemakkelijker.

En dan kun je er ook nog geruisloos mee vissen of jagen. Lopend door de bosschages maak je altijd geluid. Zachtjes door het water glijdend met je kano heb je alle kans van slagen.

Maar kano ’s zijn in nat gebied vooral een transportmiddel. Voor iedereen. Kinderen kunnen ze besturen ( deze kano is klein, misschien voor een kind?) Ouderen kunnen ermee overweg. Voor een volk dat reist met de kano geldt niet wat voor andere nomaden wel geldt: de ouderen kunnen het bijhouden. Ze hoeven niet te worden achtergelaten. En de kinderen kunnen mee. Ze vormen geen last.

http://www.bootvanpesse.nl/boot-pesse-replica.html
https://drentsmuseum.nl/nl/topstukken-uitgelicht/kano-van-pesse