Hoogwater in Maassluis. Of hoe een geweldig informatie systeem ons veilig houdt!

Toen ik begon met dit onderwerp ging ik ervanuit dat watermanagement vooral over water gaat. Dat blijkt maar zeer ten dele zo te zijn. Watermanagement gaat niet alleen over sluizen dijken en gemalen.

Het gaat op de eerste plaats over het verzamelen van informatie, het goed interpreteren van wat je waarneemt, en dat delen met de mensen in je omgeving op zo’n manier dat zij de juiste beslissingen kunnen nemen.

In dit blogje gebruik ik het voorbeeld van dit bericht gericht aan de inwoners van Maassluis.

(Maassluis heeft trouwens geen sluis in de Maas liggen maar een paar sluizen bij de Maas, waaronder de Keersluis die het hoge water keert zodat het de bebouwing niet instroomt, en de Monterschesluis die (weer) schepen schut zodat ze het polderland in of uit kunnen.)

Quistnix, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Vanmorgen, 6 februari 2022, krijgen de mensen in Maassluis een waarschuwing dat er hoog water op komst is. De basis van deze waarschuwing is naderende storm.

https://www.maassluis.nl/verwacht-hoogwater-in-maassluis

Hoe is deze waarschuwing tot stand gekomen?

  • Wereldwijde data, verzameld door satellieten en sensoren worden verwerkt door het KNMI. Het resultaat: een waarschuwing code geel in verband met harde windstoten. Maasluis weet dat het gaat stormen.
  • Deze data worden door Buienradar grafisch gepresenteerd in een buienkaart en een windkaart. Resultaat: Maassluis kan precies zien hoe hard het gaat waaien en wanneer.
  • Rijkswaterstaat berekent wat dit betekent voor de waterstanden. Deze informatie wordt gepubliceerd in het open data systeem Arcgis.
  • Het waterinformatie centrum van Rijkswaterstaat communiceert de afwijkingen in de waterstanden dmv een kaart, en een bericht aan alle stakeholders zoals de waterschappen en de gemeentes. Maassluis kan nu zien dat er geen risico is voor de binnendijkse gebieden.
  • De gemeente Rotterdam haalt haar data uit Arcgis en publiceert haar Hoogwaterkaart. Hier kan Maassluis zien wat de verhoogde waterstand betekent voor de buitendijkse gebieden. Er blijkt een risico te zijn voor de buitenhaven, die rechtstreeks met de Maas is verbonden, en voor de  Koning Willem-Alexanderboulevard langs de Maas.
  • De gemeente Maassluis publiceert haar waarschuwing, op het internet en via SMS.

Op zondagavond 6 februari 2022 wordt omstreeks 19:00 uur bij de buitenhaven in Maassluis een waterstand van 2,05 meter boven NAP verwacht.

Wat dat concreet betekent? Dat de inwoners van Maassluis hun auto daar moeten weghalen! En dat de liefhebbers van hoog water naar de buitenhaven moeten komen.