Het begin van de Rijn: botsingen, kreukelzones en scheuren

Wanneer begint iets, geologisch gezien? Wanneer begon de Rijn? Ik heb gekozen voor het moment dat de Alpen begonnen te ontstaan, wat geologen noemen: de Alpiene orogenese.

Dit gebeurde doordat de continenten Afrika en India naar het noorden bewogen en daarbij in botsten met Eurazië. Een hele serie gebergtes ontstond: de Pyreneeën, de Alpen, de Karpaten en de Dinarische Alpen. In Anatolië: de Taurus, Kaukasus en Pontus. En in Zuid-Azië de Zagros, Hindoekoesj, Karakoram en Himalaya.

WoudloperCC BY-SA 1.0, via Wikimedia Commons

Nu reiken geen van die gebergten tot in Nederland: deze kreukelzones beperken zich tot Zuid Europa. Hoewel de Eiffel en de Ardennen al behoorlijk dichtbij komen! Er is echter nog een gevolg van botsen van Afrika en Europa.

Het is de grootste geologische feature van Europa, het heeft een groot deel van onze geschiedenis bepaald, en tot een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Het is het European Cenozoic Rift System.

Dit is een scheur in Europa. Deze scheur ontstaat tijdens de botsing van de continenten Europa en Afrika, ongeveer 35 miljoen jaar geleden. De scheur loopt vanaf de Middelandse zee tot aan de Noordzee.

Hieronder zie je verschillende onderdelen van deze scheur. URG is de Upper Rhine Graben (bovenste rijn slenk) .

Hieronder kun je vanaf 2.50 zien hoe deze scheur (hier genaamd de Rhine Rift) ontstaat.

https://youtube.com/watch?v=Bh7-IjKsgUs%3Fstart%3D326
Plate tectonics of Europe for the last 300 millons years, Val d’Hérens

Dit is de verbinding tussen de Middellandse Zee en de Noordzee. En zoals al uit de naam blijkt is dit het eerste deel van de Rijn.

Het tweede deel is de Roerslenk ( lower Rhine Graben, Roervallei, Roervalley rift system). Dit is een aftakking van het riftsysteem naar links. Dit leidt het water dat van de Alpen en het stroomgebied van de Rijn komt naar ons.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Roerdal_graben_map_NL.svg/570px-Roerdal_graben_map_NL.svg.png
Woudloper, CC BY-SA 1.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/1.0, via Wikimedia Commons

We zijn een delta!